marți, 26 iunie 2012

un loc de vacanta

La Lucina se afla cel mai mare nucleu de cai din rasa Hutul din lume

Herghelia Lucina este situata n Obcinele Bucovinei la o altitudine cuprinsa ntre 1200-1590 metri si la o distanta de 45 kilometrii Nord-Vest de municipiul Cmpulung Moldovenesc.
Inainte de nfiintarea hergheliei de cai hutuli, ncepnd cu anul 1788, Lucina a fost intrebuintata ca pasune alpina pentru tineretul de diferite vrste si rase de la herghelia Radauti, fiind sectie de crestere a tineretului cabalin de la acea herghelie.
In anul 1807 au fost construite adaposturi pentru tineret, nsa acestea au fost distruse in totalitate de incendii n anul 1813.
In anul 1817 s-au construit din nou la Lucina patru grajduri pentru herghelie, un grajd pentru caii de munca si locuinte pentru personalul existent. A urmat apoi o perioada de amenajare a pasunilor, de drenare a mlastinilor si in anii 1846 1847 s-a construit, de catre o unitate militara de pionieri, primul drum care a facut legatura ntre herghelia Lucina si comuna Moldova Sulita, pe valea Lucavei.
In anul 1856 s-a nfiintat herghelia de cai hutuli de la Lucina sub comanda cavalerului colonel Martin Von Hermman, infanterist, aceasta rasa fiind apreciata de armata austriaca, n special de companiile de mitraliori, datorita abilitatilor exceptionale de a se strecura pe potecile de munte, pe marginea prapastiilor dar si datorita faptului ca putea duce o ncarcatura impresionanta pe samar nefiind pretentioasa la conditiile de hranire, prezentnd o rezistenta si un grad de adaptabilitate exceptional.

Mai mult pe http://www.herghelialucina.ro/index.html
 

Niciun comentariu: