“Secretul frumusetii si tonusului vedetei X: Dieta vegetariana”,
“Atentie: alimentatia vegetariana iti poate afecta grav sanatatea” etc.
Cararile internetului sunt pline de materiale despre regimul vegetarian,
iar argumentele pro si contra de o varietate uimitoare: de la probe
neverosimile pana la rationamente detaliate si bine inchegate.
Care este, pana la urma, varianta optima pentru sanatate:
alimentatia diversificata (care include si carnea), dieta
lacto-ovo-vegetariana sau dieta vegetariana stricta?
Timp de aproximativ 4 ani am urmat o dieta lacto-ovo-vegetariana,
pornind de la principii recomandate de catre medicul meu. De asemenea,
in primele 7-8 luni am facut unele “ajustari” pe baza experientei
proprii. Scopul trecerii la aceasta dieta a fost, in cazul meu,
obtinerea unui tonus mai bun.
Beneficii ale dietei lacto-ovo-vegetariene (experimentate pe
propriul corp, si care s-au mentinut pe intreaga perioada a dietei):
1) - Esti mai energic si mai odihnit, in conditiile reducerii
nevoii de somn cu aproximativ o ora pe noapte. Efectul s-a simtit clar
dupa 15-20 de zile de la renuntarea la carne.
2) - Faci fata mai bine stresului: ajungi sa fii mai putin afectat de
lucrurile cu impact negativ care ti se intampla. Diferenta nu este una
radicala, dar este perfect sesizabila.
3) - Rezistenta organismului la efort fizic sustinut creste.
4) - Rezultatele analizelor pe durata celor 4 ani au fost practic
perfecte, in conditiile in care inaintea renuntarii la carne (dar si
dupa ce am revenit la consumul de carne) am avut - uneori - oarecare
probleme privind colesterolul marit.
Neajunsuri ale acestei diete:
1) - Masa musculara a scazut putin;
2) – Creste consumul de timp cu alegerea si prepararea alimentelor;
3) - Apar (ce-i drept, destul de rar) zile in care iti este pofta de
carne si simti “nevoia organica” de a o consuma (nu au intervenit si
alte efecte negative in urma nesatisfacerii poftei de carne).
Masa corporala totala nu a fost influentata in niciun fel de renuntarea la carne.
Principiile pe care le-am urmat pe durata dietei:
- Am acordat o atentie sporita consumului de proteine suficiente si din
surse variate, deoarece carenta de proteine este principalul neajuns
care poate aparea in cazul unei diete vegetariene. Asigurarea
necesarului de proteine a fost si unul dintre cele doua motive
principale pentru care nu am renuntat la lactate, axandu-ma pe cas,
branzeturi slabe si branza dulce de vaci. Totusi, faptul ca masa
musculara s-a redus putin dovedeste ca nu am reusit sa compensez intru
totul renuntarea la carne.
Femeile ar trebui sa nu scada aportul de proteine sub 1-1,1 grame per
kilogram corp pe zi, in vreme ce, pentru barbati, valoarea minima
recomandata este de 1,2-1,4 grame per kilogram corp (aceste niveluri
minime sunt pentru persoane care nu sufera de obezitate sau de anumite
boli).
Surse de proteine pe care le-am folosit: branzeturi, soia boabe (de la
plafare; fierbe foarte greu chiar si tinuta, in prealabil, la inmuiat),
linte, fasole, paste. Oua, mai putin (nu sunt chiar un fan al lor).
Al doilea motiv de baza pentru care am preferat sa mentin lactatele in alimentatie a fost acoperirea necesarului de calciu.
- Am ales preponderent lactate mai sarace in grasimi (dar nu fara grasimi) si am crescut aportul de seminte/samburi cruzi.
- Am renuntat (complet) la prajeli.
- Am avut grija sa nu reduc aportul de vitamine din complexul B si de
fier (pentru a evita anemia; aceste substante se gasesc in primul rand
in produsele animale). Pentru aceasta, am consumat cereale integrale,
leguminoase (fasole, soia, linte, mazare) si seminte (crude, ca sa
profit de grasimile sanatoase). De asemenea, pentru o mai buna asimilare
a fierului am tinut cont sa cresc putin aportul de vitamina C (din
fructe si legume).
De ce am revenit la consumul de carne?
In primul rand fiindca urmarea dietei lacto-ovo-vegetariene
devenise prea complicata sub aspect practic (fata de beneficiile aduse),
si in al doilea rand din cauza poftei de carne.
Verdict:
Consumul de carne are, intr-adevar, dezavantaje urmare a toxinelor continute de ea si a grasimilor saturate.
Cu toate acestea, renuntarea la carne poate aduce dezechilibre a caror evitare este - sub aspect practic - destul de dificila.
Recomandarea mea este sa nu renuntati la carne, respectand insa 3 elemente:
- consumati carne cu moderatie;
- alegeti carnea slaba/inlaturati grasimea (exceptand cazul carnii de peste oceanic);
- consumati, macar o data pe saptamana, peste oceanic (fara insa a exagera).
In ceea ce priveste dieta vegetariana stricta (fara
lactate si/sau oua), aceasta va aduce - pe termen lung - ca si
neajunsuri certe carenta de aminoacizi de calitate si carenta de calciu
(asta daca nu apelati la suplimente nutritive).
Liviu Deculescu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Despre mine
Arhivă blog
-
►
2014
(
16
)
- ► septembrie ( 1 )
-
▼
2012
(
72
)
- ► septembrie ( 1 )
-
▼
iunie
(
21
)
- pentru toti ceva frumos
- Zambeste...
- relaxare...
- un loc de vacanta
- Donatii la locul de munca.
- Legenda Marelui Lup Alb( cel mai mare sef al Drago...
- Alternativa sanatoasa: Dieta vegetariana sau diet...
- De la suflet pentru suflet facebook
- K-Love
- Cand cerul plange
- UN sprijin este oricand binevenit!
- Demnitatea ,onestitatea,integritatea
- Sa numai versi lapticu....
- Daca tu si eu-poezie
- Brother Sun and Sister Moon-un film deosebit
- Un film frumos si cateva ganduri
- Simina-Teofil-pur si simplu
- Zac Poonen - Traieste o viata de biruinta (Partea ...
- Gregorian
- Zac Poonen - Traieste o viata de biruinta (Partea ...
- Zac Poonen - Traieste o viata...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu