Eu zic clar ca nu!
In primul rand toate dar toate lucrurile tin de Dumnezeu!
¨Romani capitolu 9
14. Deci ce vom zice? Nu cumva este nedreptate în Dumnezeu? Nici de cum!
15. Căci El a zis lui Moise: „Voi avea milă de oricine-Mi va plăcea să am milă; şi Mă voi îndura de oricine-Mi va plăcea să Mă îndur.“
16. Aşa dar, nu atîrnă nici de cine vrea, nici de cine aleargă, ci de Dumnezeu care are milă.
17. Fiindcă Scriptura zice lui Faraon: „Te-am ridicat înadins, ca să-Mi arăt în tine puterea Mea, şi pentruca Numele Meu să fie vestit în tot pămîntul.“
18. Astfel, El are milă de cine vrea şi împietreşte pe cine vrea.
19. Dar îmi vei zice: „Atunci de ce mai bagă vină? Căci cine poate sta împotriva voiei Lui?“
20. Dar, mai de grabă, cine eşti tu, omule, ca să răspunzi împotriva lui Dumnezeu? Nu cumva vasul de lut va zice celui ce l-a făcut: „Pentru ce m-ai făcut aşa?“
21. Nu este olarul stăpîn pe lutul lui, ca din aceeaş frămîntătură de lut să facă un vas pentru o întrebuinţare de cinste, şi un alt vas pentru o întrebuinţare de ocară?
22. Şi ce putem spune, dacă Dumnezeu, fiindcă voia să-Şi arate mînia şi să-Şi descopere puterea, a suferit cu multă răbdare nişte vase ale mîniei, făcute pentru peire;
23. şi să-Şi arate bogăţia slavei Lui faţă de nişte vase ale îndurării, pe cari le-a pregătit mai dinainte pentru slavă (despre noi vorbesc)?¨
Evident nu voi judeca pe nimeni pentru ca are o cale sau alta(ateu,musulman,budist...).
Si evident ca exista o diferenta intre intelepciunea divina si cea omeneasca.
Alfabetizand prostul, îi asiguraţi acces neîngrădit la cărţile proaste, citind, el îşi va putea largi uimitor ignoranţa.
Valeriu Butulescu
În mâna prostului, creionul devine mitraliera.
Vasile Ghica
Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii.
Garabet Ibraileanu
Un prost învăţat e mai prost decât un prost neînvăţat.
Moliere
Ştiu că sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj.
Ion Creanga
Exodul 18 este un exemplu din Istorie, Ietro socrul lui Moise,preot in Midian si conducator peste pastori de turme de oi si invatatul Moise,educat la una din cele mai mari scoli ale vremi si anume din Egipt,Ietro da dovada de intelepciune organizatorica,si il ajuta pe Moise legat de acest lucru.
Exemple de genu asta intilnim in toate culturile cand oameni simpli dau sfaturi intelepte unor oameni educati cu privire la anumite probleme.
Evident ca un om si educat si intelept este o comoara nepretuita,mai ales daca are intelepciune divina.
Nu contest rolul educatiei,si evident modul cum se face educatia,toate conteaza,dar sa nu scapam din vedere esenta prezentata mai sus,la inceput.
Cum devenim mai intelepti? inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu,prin rabdare,prin ascultare,prin observare cu atentie a lucrurilor...,dar in primul rand cerando de la Dumnezeu!
Exista un moment in care putem zice ca am devenit intelepti?
Cel ce se crede intelept cu siguranta nu este intelept,poti sa ai si fani care sa te creada intelept,e bine insa sa nu te si crezi,pentru ca exact ca si cu pocainta si a deveni intelept este un proces continuu,intotdeauna nu este suficient, este loc de mai multa invatatura si mai multa pocainta.Ba chiar uneori putem da dovada clara a acestui lucru ,spunand lucruri mai putin inteligente ,chiar si decat daca ar fi spuse de un om mai putin inteligent.
Deci o continua cautare si alegere,o continua influenta,motivare,determinare,intre predestinare si alegeri.
Deci in principal si factorul uman,contribuie la cea ce numim societate,alegem sa fim ignoranti, sau alegem sa fim informati ,sau sa cautam intelepciunea ,sau cautam doar lipsa ei.Educatia de acasa,educatia de influenta prin societatea dinjur (prieteni,colegi,reclame,carti,reviste,jucarii,haine...)educatia din sistemu sau mediu educational...
Putem schimba ceva? si da si nu ,nu suntem decat un graunte in marea de nisip,o picatura in ocean,cu adevarat numai Dumnezeu schimba!noi insa suntem unelte,suntem lumina,sare,lumina nu se tine sub obroc,si nici sarea nu este cu folos tinuta,ci doar cand o punem in bucate,sau topin gheata cu ea...Atitudinea face diferenta cu privire la fiecare lucru(exceptand lucrurile clare predeterminate,dar si acolo atitudinea face diferenta).
De exemplu contractul de munca:Cei de la Google au introdus in contract un punct in care era specificata ca:¨ cel care citeste cu atentie tot contractu va primi 100 de mi de $¨,in 10 ani doar o singura persoana a luat (castigat) acei bani.
Unitatea de la locu de munca determina atat calitatea cat si renumeratia.
Pina si un patron bine intentionat,unde oameni nu sunt uniti si sunt ignoranti ,negociaza(sau nu) avantajos pentru el.
Lafel si in politica,se asteapta minuni,dar minunile sunt la dispozitie, si se cheama implicare,determinare,una este munca si intelegerea cu cel la care muncesti,si alta este decizia cu privire la avutul personal si comun,daca comunitatea lasa niste oameni sa decida de capul lor,fara a se implica in deciziile lor,asa sunt si rezultatele pe termen lung,acele persoane vor uita pentru cine lucreaza si se vor transforma din angajati in stapini.
Alimente si alimentatie
ATENŢIE! Şapte alimente care provoacă INFLAMAŢII grave în organism
sau un articol legata de zahar si rudele sale in limba engleza
Pornind de la articolu de fata,este clar ca vb despre consum in exces ,sau in mod constant a unor produse ce contin substante chimice industriale si nu naturale.
asta despre zahar si rudele lui,despre iaurt evident tiind sa cred ca este vb, de iaurturile din comert si nu cele naturale,exista la alimente un anumit timp de consum(termen de proaspat) si termen de tinut la rece...